Nieuws

Strukton wil veiligste bouwplaats

16 oktober 2007

Met de start van de interne veiligheidscampagne Zero Accidents wil Strukton de veiligste bouwplaatsen van Nederland introduceren. Speerpunt van de campagne is het structureel beoordelen van de bouwplaatsen aan de hand van een veiligheidscheck door eigen medewerkers. De campagne zorgt ervoor dat veiligheid een standaard onderdeel wordt van de werkprocedures en daardoor minder incidenten zullen plaatsvinden.

Veiligheidskundige Geert van der Linde, hoofd Kwaliteit, Arbo en Milieu bij Strukton: “We zitten nu in de pilotfase en meten bij drie projecten – een parkeergarage, een brug en een waterzuivering – in hoeverre ze aan de speciaal ontwikkelde Strukton-norm voldoen. Tot enkele jaren geleden leidde vooral betere regelgeving en technologie tot veiligere bouwplaatsen. Nu is het tijd om de bouwplaats op te gaan. Incidenten hebben namelijk een negatieve impact op medewerkers en kunnen leiden tot verstoringen van het bouwproces.”

Het ongevallenverzuim laat een dalende trend zien binnen Strukton. Het gemiddeld verzuim ten gevolge van een ongeval liep terug van 28 naar 20 dagen. De laatste twee jaar stagneerde het aantal ongevallen op ongeveer 100 per jaar, op een totaal van 5.500 medewerkers. Om de veiligheid verder te verhogen, richt Strukton zich nu op de mentaliteit van de mensen. Het meetinstrument om de veiligheid van bouwplaatsen te beoordelen ontleent zijn kracht dan ook aan de opzet: beoordelen doen de projectteamleden zelf.

Het meetinstrument bestaat uit 12 aspecten, waaronder bereikbaarheid van de bouwplaats, opslag van materialen en de afvalbehandeling. Projectmanagers, werkvoorbereiders en uitvoerders beoordelen elk vanuit hun eigen perspectief de bouwplaats en bespreken vervolgens hun beoordeling.