Station Nijmegen Lent

Strukton Infratechnieken ontwerp en realiseert het nieuwe station Nijmegen – Lent inclusief een 30 meter brede voetgangerspassage en verkeerstunnel.

Opdrachtgever:
ProRail
Locatie:
Nijmegen - Lent
Status:
Opgeleverd
Activiteit:
Civiele werken
Station Lent
Station Lent2
P8220219
P7251187
Station lent perron in aanbouw
nijmegen1
nijmegen2
nijmegen3

Projectomschrijving

In opdracht van ProRail wordt het nieuwe station Nijmegen-Lent gerealiseerd ter vervanging van het huidige perron en vindt de uitbreiding van het bestaande viaduct Griftdijk plaats. Dit inclusief alle bijkomende werken zoals aanpassing van spoor en bovenleiding en het kabel- en installatiewerk.

visual nijmegen 1

Voor het uitbreiden van het bestaande viaduct is een compleet nieuwe tunnel (de Doorsnijding) naast de aanwezige spoordijk voorgebouwd en ingeschoven in een buitendienststelling. Hierbij wordt tevens het bestaande viaduct opgeknapt en het geheel wordt bouwkundig aangekleed. Door deze onderdoorgang en het bestaande viaduct komt de ontsluitingsweg te lopen die de A325 verbindt met de nieuwe Waalbrug en omvat tevens een HOV-buis voor een toekomstige hoogwaardig openbaar vervoersverbinding.

visual nijmegen 2

Daarnaast is een tweede onderdoorgang (de Passage) voorgebouwd en ingeschoven en omvat de doorgang voor fietsers en voetgangers. Daarbij zijn de trapopgangen en liften naar het perron gesitueerd waarbij de ruimte onder de trappen wordt gebruikt als technische ruimten van het station.

visual nijmegen 3

Over het bestaande viaduct Griftdijk, de onderdoorgangen Doorsnijding en Passage en het tussenliggende baanlichaam worden twee 285 meter lange perrons gerealiseerd. Ter plaatse van de liftschachten zijn deze voorzien van perronkappen en wachtruimten.

 Tevens is het bestaande fietsviaduct “de Snelbinder” over ca. 300 m verlaagt om deze aan te laten sluiten op het toekomstige stationsplein bij de “Passage” en wordt nog een tweede trapopgang naar het perron gerealiseerd ter hoogte van de Griftdijk. Dit alles om dus een totaal nieuwe hoogwaardig station te realiseren. 

Projectgegevens

  • Contractvorm:  UAV-gc / Design en Construct
  • Gunning:  September 2011
  • Inschuiven tunnels:Oktober 2012 (124-urige buitendienststelling)
  • In dienst stellen station:  Juli 2013
  • Oplevering: Oktober 2013

Projectlocatie

51.859639,5.865881