Natuurbrug Laarderhoogt

Natuurbrug Laarderhoogt is een van de verbindingszones waarmee natuurgebieden in Nederland worden vergroot en daarmee ook de diversiteit van dier- en plantensoorten. Het is de ecologische- en recreatieve verbinding tussen de natuurgebieden Tafelberg- en Blaricummerheide en de Wester- en Bussumerheide in de gemeenten Blaricum en Laren.

Opdrachtgever:
Rijkswaterstaat
Locatie:
Laren
Status:
Opgeleverd
Activiteit:
Civiele werken
150115_003_a1
150123_004_laarderstraat
3D-DO-A1-01E2_View 0_8
kunstwerk Naarderstraat
Laarderhoogt
betonwerk pijler noord
betonwerk pijler zuid

Natuurbrug Laarderhoogt

De natuurbrug bestaat uit twee ecoducten, een over de A1 en een over de Naarderstraat. De ecoducten zijn verbonden door een natuurstrook. In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de inpassing van deze kunstwerken in de bosrijke omgeving. De natuurbrug is ingericht als bos-heide corridor.

De Natuurbrug Laarderhoogt heeft als doel om dieren een beschermde oversteek te bieden over de A1 en de Naarderstraat naar de bossen en heide van het noordelijk en zuidelijk Gooi waar ook de mens recreatief gebruik van kan maken. Daarnaast vermindert de Natuurbrug Laarderhoogt de ecologische versnippering en zorgt ervoor dat natuurgebieden blijvend met elkaar worden verbonden. 

Het ecoduct over de A1 heeft een vrije middenoverspanning van 40 meter en is eveneens 40 meter breed. Na de bouw van de kunstwerken volgt de gehele ecologische inrichting. De buitenzijden van de ecoducten worden voorzien van een grondwal met een schanskorf ter afscherming van geluid en licht van het wegverkeer. Hierdoor ontstaat een donkere en stille corridor voor de fauna. Langs de gehele corridor wordt een wildraster geplaatst om de fauna te geleiden.

Video

Bekijk hieronder projectbeelden van de Natuurbrug.

kNZSbv0HMlI