Opvijzelen en verschuiven van de Stellingkorenmolen Nooit Gedacht

Rondom korenmolen “Nooitgedacht” in Spijkenisse zal nieuwbouw worden aangelegd. Echter zonder aanpassingen aan de molen wordt geen vergunning voor dit nieuwbouwproject verleend. Een molen heeft namelijk recht op wind. Dit is vastgelegd in het zogenaamde windrecht. Door de molen te “verhogen” zullen de wieken ook in de toekomst voldoende wind vangen.

Opdrachtgever:
Molenmakerij Herrewijnen
Locatie:
Spijkenisse
Status:
Opgeleverd
Activiteit:
Schuif- en Vijzeltechnieken
molen1
molen2
molen3
molen4
molen5
molen6

Molen

Strukton Infratechnieken is daarom gevraagd, de molen zeven meter op te vijzelen en in de ontstane ruimte een betonnen kegel te bouwen. Tevens wordt onder deze kegel een twee meter diepe kelder aangebracht.

De molen bevindt zich tussen een woonhuis, een schuur en een dierenwinkel. Omdat de nieuwe romp van de molen ten gevolge van zijn kegelvorm groter in diameter wordt dan de huidige romp, zou hij niet tussen genoemde gebouwen passen. De oplossing wordt gevonden in het verschuiven van de molen over een afstand van ongeveer twee meter.

Het overnemen van de molen op de schuif/hefconstructie gebeurd door middel van de “stoeltjesmethode”. Hierbij worden sparingen gemaakt in het metselwerk, waarin stalen profielen worden geplaatst en aangegoten, de zogenaamde stoeltjes.
Direct naast deze stoeltjes kan vervolgens een nieuwe sparing in de molenwand worden gemaakt. Door deze sparingen worden horizontaal liggende hefbalken gestoken waarmee de molen later zal worden opgetild. Rondom de stoeltjes en de hefbalken wordt een gewapende betonnen balk gestort; de ringbalk. Deze ringbalk zorgt ervoor dat de reactiekrachten uit de hefbalken gelijkmatig over het metselwerk worden gespreid.

Nadat de molen de twee meter is verschoven, zal hij met schuifbaan en al worden gevijzeld. Dit vijzelen gebeurd met vier vijzeltorens. In plaats van hefvijzels onder de schuifbaan is gekozen voor een hefsysteem met trekstaven. De molen wordt dus, gevijzeld en opgehangen aan acht staven. De vijzeltorens worden geplaatst op tijdelijke poeren op palen.

Na het vijzelen wordt onder de molen een nieuwe paalfundering en een betonvloer gerealiseerd. Hierop wordt met prefab betonnen segmenten de kegel van de molen opgebouwd. Na het aanstorten van de segmenten kan de molen met vijzels afgelaten worden en kan de schuif/hefconstructie verwijderd worden.