Station Alkmaar

In opdracht van ProRail zullen VenhoevenCS architecture+urbanism en Strukton het ontwerp en de realisatie van het nieuwe station in Alkmaar uitvoeren.

Opdrachtgever:
ProRail
Locatie:
Alkmaar
Activiteit:
Civiele werken
City side entrance_web
Park side entrance_web
View from platform_web

Stationsgebied

Het door VenhoevenCS en Strukton voorgestelde ontwerp past goed in de ontwikkeling van het stationsgebied tot een goed toegankelijke ontvangstruimte van de stad.

De gemeente Alkmaar werkt samen met NS en ProRail aan de ontwikkeling van het stationsgebied. Het gehele stationsgebied wordt herontwikkeld tot een nieuwe aantrekkelijke, comfortabele publieke ruimte. De visie van het winnende team op de herinrichting van het stationsgebied sluit hierop aan: het nieuwe station is compact en overzichtelijk en biedt met de stationspleinen als ontvangstdomeinen een logische en natuurlijke verbinding van de stad met het station.

*beeld: 3d Studio Prins

Projectomschrijving

De realisatie van het nieuwe station bestaat uit verschillende onderdelen.

Naast de realisatie van het nieuwe station met daarbij een onbewaakte en bewaakte fietsenstalling en de renovatie en nieuwbouw van enkele winkel- en kantoorruimtes wordt de bestaande tunnel onder de sporen door, die nu toegang tot de perrons geeft, afgesloten. Het nieuwe station, een ruim opgezette en transparante traverse zal over de perrons heen gesitueerd worden. Bij de keuze voor materialen is gekeken naar een optimale combinatie van hoge kwaliteit en beperkt onderhoud.

Planning

De bouw start in de loop van 2014 en zal naar verwachting tegen het eind van 2015 worden afgerond.

Tijdens de verbouwing van het station blijft het treinverkeer en de reizigersstroom gewoon doorgaan. Ook op dit project zal Strukton putten uit haar ervaring op dit gebied, tijdens de aanpassing van de perrons op Utrecht CS en de huidige verbouwing van de nieuwe OV Terminal in Den Haag. Alle partijen streven ernaar de reiziger en bezoeker van het station zo min mogelijk tot last te zijn.